Intervju med Åshild Woldstad, bloggeren bak Mat i Bestemors hage.
Hva er historien bak bloggens navn?
Den opprinnelige bloggen min heter Bestemors hage. I 2010 da jeg startet bloggen var jeg i ferd med å realisere drømmen om en stor hage på slektsgården der vi bor. En hage som bestemor verken hadde tid eller råd til, men som hun kanskje hadde hatt lyst til å ha.
Det ble mindre hagestoff enn jeg hadde tenkt, men navnet har jeg beholdt. Senere har jeg samlet alt hagestoffet på Planter i bestemorshage.
Den første «ekstrabloggen» var Gardsjul, eller Jul i bestemorshage. Der har jeg samlet alle de velprøvde julematoppskriftene og mange artikler om jul og juletradisjoner. Og så altså matbloggen: Mat i bestemorshage (Bestemors mat).
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Bloggen ble startet i romjula 2011. Jeg hadde lagt ut ganske mange oppskrifter på den hverdagsbloggen jeg startet i januar 2010, men jeg fant dem ikke igjen. Gjester vi hadde ba om oppskrifter, og jeg fant ut at det enkleste var å lage en egen matblogg.
Motivasjonen var å finne igjen oppskrifter, enten når gjester ba om dem, eller når jeg sto på butikken og skulle handle inn. Blant oppskriftene er tradisjonell mat som kjøttkaker i brun saus, lapskaus, ertesuppe og kokt laks. Det er mange oppskrifter på gjærbakst med utgangspunkt i to grunndeiger, det er kaker og desserter. Jeg liker å lage mat til mange og spisestua har plass til over 30. De siste årene har vi hatt en del «store middager» med øl som utgangspunktet. For å gjøre det enklere for meg når jeg skal planlegge nye selskaper har jeg samlet alle «gjestebud» under Gjennomførte selskaper i toppmenyen. Der ligger menyen sammen med bilder, men også innkjøpsliste og arbeidsplaner.
Bloggen er bygd opp som en kokebok med et alfabetisk register i høyremenyen. Jeg planlegger å kategorisere oppskriftene for lettere å kunne få opp alle desserter eller forretter med et klikk.
Hva er din favorittoppskrift fra bloggen?
Jeg har egentlig ingen favorittoppskrift for jeg legger bare ut oppskrifter på mat som jeg synes smaker godt og som blir vellykket. Men jeg serverte Kamskjell med baconsaus i sommer, og gleder meg til neste gang vi skal sette det på menyen.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
Jeg legger ut oppskrifter på mat jeg har laget derfor er alt godt planlagt. Noen oppskrifter mangler fortsatt gode bilder så jeg har en liste med mat jeg skal lage og fotografere. Jeg tar bilder av prosessen da jeg håper at jeg kan motivere nybegynnere til å ta sjansen. Selv om jeg forsøker å lese korrektur så hender det at jeg oppdager feil senere og retter selvsagt opp. Jeg bakte Wienerbrød nylig og har lagt inn nå at det ikke må plasseres mer enn 12 wienerbrød på hver stekeplate.
Hva inspirerer deg i matlagingen? En berømt kokk, din mor, en kokebok, en blogg. . . ?
I våre dager er det bilder på nettet, enten på andre matblogger eller på Pinterest. En del oppskrifter ser jeg på Facebook. Tidligere var det kokebøker, som jeg fortsatt har en del av.
Jeg blir inspirert når jeg spiser mat jeg ikke har laget selv, og vil lære mer om å anrette hovedretter. Det synes jeg er vanskelig å få pent.
Jeg er utdannet faglærer i ernæring, helse og miljøfag, og jeg har arbeidet som heimkunnskapslærer i grunnskolen. Jeg skrev lærebøker i heimkunnskap til læreplanen i 1997. Jeg mener at jeg har erfaring til å vurdere om noe vil smake bra når jeg leser en oppskrift.
Hva driver du med (interesser og jobb) når du ikke blogger?
Jeg har arbeidet i statsforvaltningen med skolesaker i over 22 år. På fritiden bruker jeg mye tid på hus og hage.
Jeg har mann, to voksne barn og fire barnebarn, og har stor glede av å være sammen med familien.
Nevn en favorittingrediens som du mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
Ordentlig kraft. Jeg koker kraft på oksehaler over natta. Da lager jeg så mye at jeg kan fryse bort i porsjoner. Når den blir kokt inn er det nesten ikke nødvendig med så mye mer enn litt maisennamel for å jevne den til saus.
Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Tanken på en øde øy er veldig avskrekkende. Jeg har ingen anelse hva jeg burde hatt med meg.
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Jeg liker mat og har god matlyst. Kroppen min har vent seg til faste måltider, og gir tydelig signal om det går «på overtid». Likevel er nok middag dagens favoritt.
Hvor viktig er det for deg å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Middagen har de siste årene vært dagens eneste felles måltid. Den kan gjerne være sen. Da er det ikke stress etter jobb. Etter at mannen er blitt pensjonist får jeg ofte beskjed: har handlet til middag, gi beskjed når du drar fra jobb!
Det er så hyggelig å samle barn og svigerbarn til et godt måltid mat. Foreløpig er barnebarna så små at vi voksne spiser middag når de er i seng.
Jeg synes alt smaker bedre med. . . . . . . , og hvorfor?
Ikke nødvendigvis alt, men noen ganger kan en teskje sukker gjøre underverker med en saus.
Kan du beskrive den beste matopplevelsen du noen gang har hatt?
Det kan være mannens hjemmelagde potetmos og stekte pølser når jeg har fått holde på i hagen lenge etter normal middagstid. Å sette seg fysisk sliten seg til bords når jeg ikke har laget maten selv gir uansett en god matopplevelse. Å åpne en flaske vin til hverdagsmiddagen gir en luksusfølelse.
. . . . .og verste?
Det var en fiskegryte med tomatsaus og chili. Fisken hadde altfor mye bein og chilien fikk svetten fram i panna. Det var ikke så lett å være høflig overfor vertskapet. Jeg måtte hjelpe ungene mine med å rense fram de få benfrie fiskebitene som fantes, men de tok heldigvis fram sin aller beste oppførsel.
Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Ikke kjøpe mer enn det som brukes. Å beregne porsjoner krever litt trening, men er veldig viktig for ikke å kaste mat. Jeg er bevisst på å kjøpe norskprodusert mat. Norge må ha så stor selvforsyningsgrad som mulig. Antibiotikabruken i norsk dyrehold er det aller laveste i verden. Det er dessuten uetisk at vi kjøper mat fra land som trenger den selv.
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar deg, som vi ikke har vært inne på her?
Jeg driver med slektsforskning. Jeg er ikke så veldig opptatt av å komme lengst mulig bakover i tid, til det er kildene for mangelfulle. Men jeg skriver historien om mine besteforeldre, oldeforeldre og tippoldeforeldre. Hvor de har bodd og arbeidet. Fordi jeg også tar med alle deres søsken og deres etterkommere så er det snakk om mange tusen personer. Heldigvis finnes det mange bilder som jeg bruker som illustrasjoner i teksten.
Det er blitt sagt at hvis man ikke kjenner fortiden, forstår man ikke nåtiden og egner seg ikke til å forme fremtiden. Jeg blir rørt når jeg skriver om min ene oldemor som døde i spanskesyken i 1918 og etterlot seg fem små barn, deriblant min morfar. Og jeg blir imponert over en grandtante som arbeidet som jordmor på Lysaker fra 1900 og i mer enn 40 år.