Det finnes tusenvis av druesorter som brukes til vinproduksjon verden over. Det er mange ting som avgjør om en vin er eksklusiv, og mange ting som avgjør den popularitet. Hva som er vinmakernes fire største druer er derfor vanskelig å si, og en nokså subjektiv affære. Ser man likevel på salgstall verden over, er det likevel fire sorter som skiller seg veldig ut fra de andre.
Det er ingen overraskelse at Frankrike, Italia, Spania og Tyskland havner øverst av land som produserer vin, men det er Frankrike som spesielt skiller seg ut med sine vindruer.
Bourgogne
Frankrike har et klima som er ideelt for vindruer, og produserer enorme mengder vin hvert år. En av de mest benyttede vindruene kalles Chardonnay, fra distriktet Bourgogne. Jordsmonnet her er helt avgjørende for kvaliteten på druene, et område som har fostret frem flere verdenskjente druesorter til vin. Chardonnay er basis for hvitvin, og har en særegne smak og lukt. Chardonnay drikkes ofte tidlig, noe som får frem smak av epler, sitrus, pære og grapefrukt.
Chardonnay druen er i slekt med en annen verdenskjent drue, nemlig Pinot noir. Denne druen er en blå drue, og brukes derfor i rødvin. Dette er heller ikke en vin som vanligvis lagres, da den inneholder lite tannin.
Bordeaux
Bordeaux ligger i en helt annen region av Frankrike, ut mot Atlanterhavet med tette skoger. Her dyrkes noen av de mest berømte vindruene i verden. Cabernet Sauvignon er en vin fra en blårød drue med opprinnelse fra Bordeaux. Som vi kan forstå er det en krysning, nemlig fra Cabernet franc og Sauvignon blanc. Druen smaker av solbær og søte bær, og dyrkes på et karrig jordsmonn. Det er nesten juks å ta med denne vindruen, da vinen selv ofte blir tilsatt andre druer for å øke innholdet av tannin og aroma. Denne druen er opphav til mange lagrede viner, særlig på eikefat.
Alsace
Dette grense området mellom Tyskland og Frankrike har fostret en vindrue som kalles Riesling. Området har vært under administrasjon av begge land i flere perioder, men i dag produseres druen både i Moseldalen i Tyskland og Alsace i Frankrike. Området har senere modning enn sørligere områder, og har en karakteristisk syrlig smak og duft av parfyme. Riesling lagres gjerne i 10-20 år, selv om vanlig lagring er mellom 3-7 år.
Languedoc-Rossillon
Området i sørøst Frankrike er opphavet for den kjente Syrah-druen. Denne druen er blå og har særegen aroma. Vinene som lages fra denne druen har stort innhold av syre, og gir et inntrykk av eksotiske blomster. Når den lagres kan man ane dufter av tobakk og sjokolade. Med stort innhold av tannin er viner basert på disse druene utmerket for lagring. Mange er uenige om opphavet til Syrah, og enkelte kaller den Shiraz, som er en persisk by.
Det er viktig å huske at selv om disse vindruene har opphav i disse områdene i Frankrike, så blir mange av dem høstet i mange deler av verden for å skape sine egne viner og smaker.