For de som har vært student så har de sikkert erfart på egenhånd hvordan man lett kan sløve med mat. Raske retter og billig som mulig er mat som studenter tyr ofte til. Studenter er ikke kjent for å ha gode matvaner, hvert fall ikke de som er på første eller andre året.
Etter mange år hjemme hos mor og far så er det endelig på tide å komme seg ut av reiret. Dette gjør mange i forbindelse med videre utdanning etter endt videregående skole. Å flytte hjemmefra kan være en skremmende, men samtidig en spennende fase i livet til de fleste unge. Fra kjente og trygge omgivelser hos mor og far til ukjent farvann, og gjerne i en annen by.
Hjemme har man alltid mat i kjøleskapet, dette sørger mor og far for. Dette er noe unge voksne ikke behøver å tenke på. Trenger man klær, nye sko, sminke, lommepenger osv., så kan man stole på at mor og far er der og ordner det. Man trenger ikke å tenke på hva man skal ha til middag eller når strøm og husleie må betales, klærne blir kanskje til og med vasket og brettet, man lever rett og slett et luksusliv hjemme. Det er akkurat denne forandringen som gjerne snur verden opp ned for mange studenter.
Det første året når alt er nytt og man er ansvarlig for alt selv kan være skikkelig tøft for mange. Studenter er heller ikke kjent for å ha god økonomi. Det er ikke mange kronene man mottar fra lånekassen hver måned. Som oftest er det kun nok til å dekke husleie og det aller mest nødvendige. Men man må fortsatt ha penger for å leve, være student og gjøre ting studenter gjør.
Prioriteringer
Når man sitter med ikke altfor mange kroner igjen når alt er betalt, så må studenter prioritere hva de skal bruke de resterende kronene på, mat eller festing. For mange kommer festing og det sosiale over mat prioritering, noe som for så vidt er forståelig om man er helt ny i en by og man må skape et sosialt nettverk med klassekamerater og venninner.
Pasta, nudler og frossen pizza er gjengangere når det kommer til mat for studenter, men hvor usunt er det? Dette er ofte fordi disse produktene, om vi ser bort fra frossenpizza, er billige og kan fylle magen. Frossenpizzaer velges gjerne fordi de er enkle å lage. Få det ut av eska, riv av plastikken og smekk den i ovnen i 15 minutter, og middagen er servert. Alle skjønner nå at å leve opptil 5 år som student og spise slikt er ikke bra. Men hva kan studenter gjøre for å kunne få bedre råd slik at de kan både prioritere gode matvaner og være student samtidig?
Tips til hvordan man kan få bedre råd som student
Det er noen få alternativer man kan foreta seg som student om man ønsker å få bedre råd slik at man ikke må leve i sparemodus hver eneste måned.
Jobb
Få en jobb ved siden av studiene. Dette vil gi noen etterlengtet tusenlapper per måned om man jobber 4 timer per dag 2-3 ganger i uka. Bare pass på at man ikke jobber mer enn hva det er tillatt for studenter. man vil ikke risikere å miste retten til å motta støtte fra lånekassen.
Kredittkort
Søk om kredittkort hos banken å ha det som reserve for ekstra trange måneder. Husk bare at disse pengene må betales tilbake på et tidspunkt og renter og gebyrer på kredittkort kan være temmelig drøye, spesielt for studenter som ikke har noe inntekt utenom studielånet.
Foreldre
Krype til korset og be mor og far om hjelp hver eneste måned. Dette er noe mange studenter ikke ønsker. Men dette alternativet foretrekkes fremfor et kredittkort eller to.
Investering i krypto
Som ung og student har man sikkert fått med seg at trading med kryptovaluta, spesielt å kjøpe Bitcoin, har gitt mange unge store avkastninger. Har man noen få tusen kroner fra for eksempel sparepenger eller konfirmasjonspenger, så burde man kanskje vurdere å investere disse pengene som en litt langsiktig investering mens man er student. 5000 kroner kan lett vokse seg til et 4 sifret beløp innen de årene man er student, om trenden på krypto fortsetter slik den har gjort frem til nå. Dette kan også brukes som et nød fond når man virkelig sitter i knipa og kanskje trenger en 1000 lapp til neste stipend kommer. Da kan man enkelt bare selge unna bitcoin som tilsvarer 1000 kroner.