Intervju med Gunnar og Cathrine som driver bloggen Veganeren.
Hva er historien bak bloggens navn?
Bloggens navn kom egentlig ganske spontant til. Jeg ville ha et navn som gjenspeilet bloggens innhold, og det første som slo ned i hodet mitt var faktisk “Veganeren”, og til min store overraskelse var domenet ledig.
Det hadde det nok ikke vært særlig lenge, hadde jeg ikke valgt det den gangen. Nå i ettertid florerer det av veganske blogger, og det er så gøy å se at veganisme er så i vinden for tiden!
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Veganeren ble startet av meg, Cathrine, i februar 2011, rundt samme tid som jeg ble veganer. Det fantes ikke mange norske veganske blogger på den tiden, kanskje 2-3 stykker, og jeg hadde lenge hatt lyst til å starte en blogg men var usikker på hvilket tema jeg skulle blogge om. Da jeg ble veganer var det jo nesten en selvfølge at jeg skulle blogge om akkurat dette.
Dessuten ville jeg ha et sted å samle alle oppskriftene mine, for jeg eksperimenterte veldig mye allerede i begynnelsen (ville ikke leve på knekkebrød med peanøttsmør, liksom) og det samlet seg fort opp. Jeg samlet dem på pcen først, men folk begynte fort å etterspørre oppskriftene da jeg laget mat til dem, og da fant jeg ut at jeg like gjerne kunne dele dem i en blogg. Og Veganeren ble født!
Hva er deres favorittoppskrift fra bloggen?
Det er jo veldig mange å velge mellom, og vi elsker all mat. Men jeg tror nok Gunnar sin største favoritt er linsepostei, spesielt med traktkantareller. Han elsker alt som har med sopp å gjøre.
Skal jeg trekke frem en egen favoritt, må det vel bli kikertcurryen! Den lager jeg (altfor) ofte, den er latterlig enkel å lage og blir bare bedre av å stå en stund. Og den kan varieres etter det man har i kjøleskapet og det man har lyst på.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
Både og. Vi kan sitte og ha fryktelig lyst på et eller annet, så går vi og lager et eller annet ut fra det vi har i kjøleskapet og det ender ofte med å bli skikkelig godt. Men som regel går vi gjennom kokebøker og nettsider og finner oppskrifter vi synes er interessante og har dem i bakhodet når vi kreerer våre egne varianter.
Vi bruker Buffer.com for å schedulere blogginnlegg for planlegging fram i tid. Vi hadde en periode fra desember 2017 til begynnelsen av Mars 2018 der vi publiserte to poster i uken på faste tidspunkt. Det har vært en travel vår med både konfirmasjon og bryllupsplanlegging så bloggen har måttet lide litt, men vi ser frem til en produktiv høst, med mye ny inspirasjon, både i matlaging og trening.
Hva inspirerer dere i matlagingen? En berømt kokk, en mor, en kokebok, en blogg….?
Det som inspirerer oss mest, er vel rett og slett det at vi elsker å lage mat og elsker å prøve ut nye ingredienser og retter, og vi elsker når vi klarer å lage en digg vegansk versjon av en tradisjonell rett vi vokste opp med. Som feks. lasagne, kjøttkaker, terteskjell, viltgryte og blomkålsuppe.
Typisk tradisjonsmat har alltid vært vår (eller i hvert fall Cathrine sin) favorittmat. Men vi henter selvsagt mye inspirasjon fra våre mødre og bestemødre, kokker og andre blogger. Det gjelder vel de fleste andre matbloggere også.
En personlig favoritt Gunnar har er Julie Piatt, konen til den berømte ultraløperen Rich Roll. Hun har gitt ut tre veganske kokebøker og er spesielt kjent for sine oppskrifter innen vegansk ost.
Hva driver dere med (interesser og jobb) når dere ikke blogger?
Gunnar jobber som IT-konsulent og Cathrine jobber i barnehage. Begge jobber fulltid og har 5 unger i hus annenhver uke så da blir det ikke så mye tid til blogging, men vi prøver å hente oss inn i ferier og helger, og når vi har barnefri.
I det siste har vi vurdert å få med oss tenåringsjentene våre i bloggingen. De elsker å lage mat og er flinke til å skrive, så mulig det blir en utvidet familieblogg etterhvert. Spennende!
Av interesser kan det vel nevnes at vi er veldig glade i å reise. Hadde vi hatt penger til det hadde vi reist i alle skoleferier og helger, omtrent. Bloggingen er en stor del av reisene våre, vi oppsøker veganske restauranter og restauranter med godt vegansk tilbud, og blogger om det om vi får sjansen. Nå kom vi nylig hjem fra bryllupsreisen vår (vi giftet oss 9. juni 2018) i Spania og Gibraltar, og har med oss endel bloggmateriale hjem som vi skal finpusse på når vi får tid. Youtube-kanalen vår kommer til å få seg en oppsving etterhvert, og det ser vi frem til. Vlogging er jo veldig i vinden nå.
Nevn en favorittingrediens som dere mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
Næringsgjær og chili! Næringsgjær er et magisk produkt som gjør ALT bedre! Det har en ostete umami-smak og jeg skjønner ikke at ikke flere bruker det, det er jo ikke et produkt for veganere men et produkt alle kan og bør bruke. Det er spekket med B-vitaminer og kan drysses over popcorn, på poteter og pasta (jeg lager en amazing “parmesan” av det), blandes inn i burgerfarse, ja alt mulig. Noen bruker det til og med på müsli og i smoothies men så hardbarka er jeg ikke helt enda altså. For min del passer det helst i salte retter. Det er forresten en uunnværlig ingrediens i hjemmelaget melkefri ost og ostesaus. Når jeg lager lasagne bruker jeg masse næringsgjær i bechamelsausen. Rød hakket chili har jeg på 80 % av maten jeg spiser for tiden. Rett og slett fordi jeg er blitt så vant til sterk mat at jeg synes det blir litt smakløst uten, og jeg elsker det lille “stinget” i munnen. Habanero derimot, må holdes langt unna meg. Da er det ikke lenger snakk om sting, men flammer og lava.
Kan vel også nevne tofu, da det er et produkt som er så godt og anvendelig at jeg klør meg i hodet over hvorfor ikke flere nordmenn bruker det? Hadde flere brukt det hadde det vært lettere tilgjengelig. Det ser ut som fetaost, men smaker nesten ingenting, og det er jo det som er så bra! Det smaker det du vil det skal smake! Jeg lager bacon av det, jeg lager burgere, pålegg, tacofyll, alt mulig. Tofu er noe av det beste jeg vet, og etter ar jeg begynte å bruke det jevnlig har jeg fått regelmessige seriøst tofu-cravings. Men det må tilberedes riktig. Mange gjør den feilen at de bruker det rått i feks. salater, eller de tar feil av silketofu og fast tofu. Silketofu (selv om det står firm eller extra firm på den) er mer som karamellpudding i konsistensen og funker best i desserter og dressinger og lignende, der den må moses. Fast tofu kan skjæres i skiver og har en mer kjøttete konsistens.
Nå ble det et lite foredrag om tofu her, men det synes jeg tofuen fortjener. Den får altfor lite kred her i Norge!
Hvilke tre ingredienser ville dere tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Urtesalt, næringsgjær og chili. Med det man man få alt til å smake godt.
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Middag, definitivt! Vi er middagsfolk. Og vi er dessverre altfor glade i å spise sene, store middager foran tven når vi ikke har barna hjemme og det jobber vi litt med å kvitte oss med, for man blir jo bare tung og slapp av det. Vel, det kommer an på hva man spiser da, men kroppen foretrekker nok litt tidligere middager. Når vi har fri er vi veldig glade i lunsj også, og vi spiser så og si aldri brød til lunsj hjemme. Da blir det en eller annen god varmrett. Suppe, pasta eller lignende. Eller vi dropper frokosten og har en stor brunsj eller lunsj med familien og da blir det gjerne grovt brød med diverse godt pålegg som feks. veggerøre, facon, tomatbønner, stekt tofu, vegansk omelett osv.
Hvor viktig er det for dere å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Veldig viktig! Cathrine er nok mest ivrig på det og er nesten litt manisk på at alle må spise middag sammen, mens Gunnar kan være litt mer avslappet og tenke at vi går heller på tur og tar noe kjapt når vi kommer hjem. Cathrine kan stå i timesvis på kjøkkenet og tilberede middag til 7 stk (som vi er totalt når ungene er hjemme hos oss).
Men det er viktig for oss begge, og vi spiser middag sammen hver eneste dag med mindre vi skal ut på noe spesielt. Når det bare er oss to voksne hjemme, blir det som regel sen middag for da jobber Gunnar endel overtid, eller vi går ut og spiser av og til. Vi er veldig glade i å invitere venner og familie på middag, men det blir sjelden gjort for tiden da hverdagen er veldig travel.
Vi synes alt smaker bedre med……., og hvorfor?
Soyasaus, næringsgjær (selvsagt) og chili. Srirachasaus er en staple her i huset, og et lite dryss “parmesan” laget av næringsgjær setter virkelig en spiss på alle pastaretter. Og så bruker vi ville mengder løkpulver og hvitløkspulver (av høy kvalitet, ikke sånn billigskvip).
Kan dere beskrive den beste matopplevelsen dere noen gang har hatt?
Det er faktisk enkelt for det skjedde nå på bryllupsreisen! Vi var så heldige å få sjansen til å besøke to helveganske restauranter i (og nær) Gibraltar. Kasbar og Taberna La Buganvilla. Jeg må nesten trekke frem begge to fordi det er vanskelig å velge mellom dem.
Kasbar serverte oss et vegansk fat med ost, kjeks, frukt og chutneys som er noe av det beste jeg har smakt i hele mitt liv! Ostene kom fra det relativt nyoppstartede firmaet Nutty Artisan Cheeses (som vi fikk æren av å møte privat før vi dro hjem). De har ingen butikk men leverer til utvalgte butikker og restauranter rundt omkring i Gibraltar og Spania. Vi fikk med oss hjem smaksprøver som vi skal teste ut snarest.
Taberna La Buganvilla er en spansk tapasrestaurant, og det stilige her er jo nettopp at rettene er så små at man kan bestille mange! Vi bestilte 7 retter som vi delte mellom oss og vi fikk gratis brød og oliven ved siden av. Man kan også bestille større retter fra en annen meny (som endres ofte). Den ene etter den andre retten var en en ren nytelse og vi hadde bestilt 7 til om vi hadde hatt plass i magen. Det var helt himmelsk!
…..og verste?
Verste var vel faktisk en gang vi laget hjemmelaget pizza med en vegansk ost vi ikke hadde prøvd før. Nå husker jeg dessverre ikke navnet på osten (ellers kunne jeg advart folk her) men resultatet ble en slimete, gørrete pizza som rett og slett var uspiselig! Gunnar er en mann som spiser opp alt uansett. “Eg hive ikkje mad” er et typisk Gunnar-utsagn. Han kastet denne … Heldigvis har jeg aldri opplevd at en vegansk ost er så ille, de fleste går an, men vi foretrekker nok helst hjemmelaget ost eller ostesaus på pizza.
Hva er deres beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Vel, kjøtt (spesielt rødt) er en miljøversting, og ikke minst både uetisk og usunt for kroppen, og overfiske ødelegger havet og korallrevene. Fisk inneholder dessuten såpass mye miljøgifter, spesielt fet fisk, at ernæringsmyndighetene i mange land nå går ut og advarer blant annet gravide mot å spise fisk i svangerskapet. Da tenker jeg at det ikke kan være spesielt sunt for noen.
Grunnen til at vi blir anbefalt fisk (når man ser bort fra det økonomiske perspektivet som dominerer veldig både i kjøtt,- egg,- melke,- og fiskebransjen) er jo at vi bør ha i oss omega 3. Hvor får fisken omega 3 fra? Jo, fra alger. Nå produseres det rene algeolje-tilskudd. Gå heller direkte til kilden i stedet for å ta det via en kropp, tenker jeg. Kutt ned på kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter. Vi forteller aldri folk at de bør eller må bli vegetarianere eller veganere. Det får folk ta i sitt eget tempo. Men vi forteller gjerne folk at de bør (at de faktisk har et ansvar overfor planeten og dens beboere) kutte ned på animalsk mat.
Folk liker gjerne å dra frem at kjøtt er naturlig, at mennesket alltid har spist kjøtt. Og det stemmer nok, men de glemmer at ur-menneskene spiste en brøkdel av det kjøttet som spises i dag. De spiste alt på dyret når de først hadde tilgang, og hovednæringen var ikke kjøtt. Dessuten formerte dyrene seg naturlig, og ble ikke avlet opp i milliard-antall slik som i dag. De drev heller ikke slakterier med avfall som forurenser miljøet, og de raserte ikke regnskoger tilsvarende en fotballbane i minuttet, for å lage beiteområder eller kraftfor til storfe. Hadde de begynt med det allerede på den tiden, hadde vi ikke vært her i dag. Og det samme kan sies om fremtidens mennesker, fortsetter vi med det dyreholdet og den kjøttspisingen vi holder på med i dag, ødelegger vi for våre barn, barnebarn og fremtidige barn. Derfor er vi veldig klare på at alle har et ansvar her, og at alle monner drar. Det finnes så mye god vegetarisk mat i dag at det egentlig ikke finnes noen unnskyldninger heller.
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar dere, som vi ikke har vært inne på her?
Vi kan jo nevne at vi er veldig glade i å bruke naturens skattkammer, om man kan si det sånn. På våren plukker vi bøttevis med ramsløk og lager pesto, løksmør, tørker det, lager salt osv. Om sommeren plukker vi masse bær og fryser ned. Når høsten kommer er det soppturer! Hele tiden! Vi leter og leter og plukker og plukker. Sopp er en av våre favoritt-råvarer og vi blir som ivrige barn når soppen begynner å komme. I fjor fant vi masse, masse traktkantareller. Vi tørket dem og oppbevarte dem på glass og vi har fremdeles noen igjen. De varer i evigheter i tørket tilstand, og man kan bløte dem opp og lage supper og sauser, lage pulver og ha i salt (soppsalt er bare NAM). Tørket steinsopp gir også en veldig kjøttaktig smak i vegetariske retter, som feks. nøttestek eller seitan. Soppsesongen gjør høsten mye lysere enn den ellers ville vært for oss som elsker sommeren.
I tillegg har vi en liten hemmelighet på gang. Vi ser jo at markedet for vegansk mat i Norge er stigende, men snevert enda. Vi når ikke ut til så mange som vi ønsker. Internasjonalt, derimot, er markedet nesten eksplosivt for tiden, og vi ønsker å strekke oss mer og mer ut mot det internasjonale markedet når det gjelder blogging og vlogging. Veganeren er en flott blogg for de som kan lese norsk. De andre henvender seg til engelske blogger og det ønsker vi å være en del av.
Veganeren har derfor fått et internasjonalt søsken som vi jobber med for tiden. Vi vet ikke når den lanseres, men vi kan i hvert fall love at det blir bra!