Intervju med Kristin Granli, bloggeren bak Kristin Koker.
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Bloggen ble startet i 2013, og motivasjonen var å dele oppskrifter på bakst og mat uten melk og gluten, for å hjelpe andre til å finne gode løsninger. Det er vanskelig å legge om kostholdet, og jeg ønsket å dele mine erfaringer. Slik tenker jeg at andre kan slippe den bratte læringskurven jeg måtte igjennom. Jeg har mange års erfaring med å lage mat med begrensninger i ingrediensene, etter 14 år som vegetarianer og deretter nå over 10 år med matlaging uten gluten og melk.
Hva er historien bak bloggens navn?
Jeg ønsket noe som var lett å huske, som festet seg litt. Derfor ble det Kristin Koker. Men i ettertid har jeg føyd til «uten gluten og melk», for å nå målgruppen min.
Hva er din favorittoppskrift fra bloggen?
Jeg har mange favoritter. Jeg tror jeg vil si at det er alle de glutenfrie brødoppskriftene mine. Jeg baker uten ferdige glutenfrie melmikser, og baker brød som blir både næringsrike, kjempegode og holdbare.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
Både og, men stort sett er de ganske godt planlagt. Det å bake med andre ingredienser enn de vanlige fordrer kreativitet og problemløsningevner. Jeg jobber grundig med oppskriftene før jeg publiserer dem, og det er ofte en god del «forskning og utvikling» før resultatet blir så bra som jeg ønsker.
Hva inspirerer deg i matlagingen? En berømt kokk, din mor, en kokebok, en blogg. . . . ?
Jeg har samlet på og lest kokebøker i mange år, og har vokst opp i et hjem med god hjemmelaget mat og mye matglede. Nå får jeg også mye insirasjon fra andre matblogger, og fra Instagram og Pinterest. Jeg henter inspirasjon fra verdenskjøkkenet, og blant mine mathelter er Yotam Ottolenghi og Jamie Oliver. Jeg nevner Sophie Grigson også, hennes bok «Sophie Grigson’s Ingredients book» har vært en stor inspirasjon. Den er fra 1991, men ingrediensene føles fremdeles nye og spennende. Dessuten er Madhur Jaffreys bok «World vegetarian» veldig nyttig og gir ideer til hva man kan lage med en rekke ingredienser. Og så kjøper jeg stadig kokebøker. Sommerens innkjøp er My darling lemon thyme (Emma Galloway) og Scandikitchen Summer (Bronte Aurell).
Hva driver du med (interesser og jobb) når du ikke blogger?
Jeg har jobbet som illustratør og designer i 20 år, med en rekke oppdrag. Jeg har skrevet bok med 50 glutenfrie brødoppskrifter, den kom ut i 2016 på Cappelen Damm, og heter «Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser». Jeg holder også bakekurs innimellom. Jeg er med på initiativet «Kaker for alle», der vi er fire allergimatbloggere som stiller med allergivennlige kaker og bakst på publikumsarrangementer. Om noen ønsker besøk av oss, så ta kontakt via Kaker for alle-siden vår på Facebook. Sammen med andre foreldre driver jeg også en liten pasient/pårørendeforening (SANE Norge) for sykdommen PANS/PANDAS, en immunsykdom som hovedsakelig rammer barn etter infeksjoner, og som gir brå oppstart av sterk angst og ocd, samt mange andre symptomer. Jeg har selv vært pårørende i mange år, og sønnen min er endelig frisk igjen.
Nevn en favorittingrediens som du mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
Helt umulig å bare velge en ingrediens, men jeg vil svare krydder og urter. Hva var vel maten og livet uten rosmarin, salvie, røkt paprika eller spisskummen, for eksempel?
Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Jeg holdt på å si kokosmelk, men jeg satser på at det er plenty med kokosnøtter på denne øde øya, og sier en stor pose kikerter, kakaopulver og høns (to høner og en hane). Jeg kan koke en del av kikertene, og dyrke flere med resten, koke inn sjøvann for å lage salt, og hønene kan gi meg egg og kjøtt, og litt selskap. Om jeg så har fisk fra havet og kokosnøtter, samt noen søtpoteter og grønne blader fra jungelen, så tror jeg at jeg skal klare meg ganske bra. Saft fra kokospalmene kan brukes til å koke kokossukker, så med egg fra hønene og kakaopulveret er jeg på god vei til å kunne bake sjokoladekake, på en øde øy. Slett ikke verst!
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Søndagsmiddager med familien rangerer øverst. Frokost eller brunch på dager med god tid er også veldig hyggelig. Jeg liker best de måltidene der jeg har hatt tid og overskudd til å lage noe ordentlig.
Hvor viktig er det for deg å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Det er da de gode matminnene skapes, så vi må verne om familiemåltidene. Det er også da de gode samtalene med barna kommer, de er gull verdt.
Jeg synes alt smaker bedre med. . . . . . . , og hvorfor?
Herbamare og Trocomare urtesalt. Virkelige favoritter. Prøv modne sommertomater med litt urtesalt på, det er nydelig.
Kan du beskrive den beste matopplevelsen du noen gang har hatt?
Å, det er vanskelig. Mine beste matopplevelser er ikke alltid på restaurant. Pappas hjemmelagede rypemiddager rangerer høyt, og andeconfit er knallgodt. Når jeg lager andeconfit (alltid til jul) så mauler vi opp minst halvparten med det samme den er ferdig.
. . . . .og verste?
Kanskje på Ryokan (tradisjonelt gjestehus) i Japan, da jeg var gravid og kvalm, og fikk kokte fiskehoder og annet «fiskeslo» til middag, selv om vi hadde bedt pent om å få vegetarmat. Men jeg vil heller skrive om det som skjer mye oftere: Jeg vet at jeg er en krevende restaurantgjest, og spør derfor servitøren om å sjekke med kokken om noen av rettene på menyen kan gjøres glutenfrie og melkefrie. Dette fungerer veldig ofte bra, og jeg velger den retten som kjøkkenet anbefaler. All ære til dem som får dette til, og mange ganger spiser jeg godt. Når jeg tross innsatsen får noe tørt og trist på restaurant som allikevel gjør meg syk, da blir jeg veldig skuffet. Som gluten- og melkeintolerant velger jeg spisesteder med omhu, men det å spise ute innebærer ofte en reell risiko for å bli syk etterpå, samt et fravær av sauser og mye av det andre gode som de andre gjestene kan spise. Jeg har skrevet et innlegg om hvordan kokker kan gjøre det enklere for oss, uten at det blir for innviklet: Tips for kokker.
Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Lag maten selv. Michael Pollan (forfatter/matguru) har sagt at du kan spise nesten hva som helst uten dårlig samvittighet, så lenge du lager maten selv. Det er fordi de fleste da velger å tilberede ferske ingredienser på enklest mulig måte, og det er oftest også det sunneste. I tillegg kan du spise så mye kaker og snacks du bare orker, så lenge du lager dem selv. Dette kan han si fordi han vet at baking av kaker kommer i annen rekke, først mat, så andre ting som kaker og snacks. Fordi vi i mange år har laget nesten alt helt fra bunnen, så skjønner jeg veldig godt poenget hans. Å ikke ha tilgang til (eller å velge bort) kjappe løsninger i ferdigmathylla gjør at man automatisk vil spise sunnere. Dessuten, og nå er det sikkert noen som blir irritert, men som mangeårig vegetarianer og nå kjøtteter sier jeg dette: Kjøttdeig er bra! Vi som spiser dyr bør utnytte dyret best mulig, og ikke bare velge oss indrefileten, bokstavelig talt. I kjøttdeig får man utnyttet også de mindre luksuriøse kjøttstykkene, og det er bærekraftig. Dessuten kan man lage en mengde gode og familievennlige middager med kjøttdeig som base.
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar deg, som vi ikke har vært inne på her?
Jeg brenner for at alle som av ulike årsaker har begrensninger i kostholdet sitt skal få gode matopplevelser og gode matminner. Barn med allergi eller intoleranser skal kunne si og synes at mamma baker verdens beste boller, familiebursdager skal være inkluderende, og det skal være overkommelig å være både gjest og vertskap selv med allergier og intoleranser. Jeg heier på dem som orker å ta seg bryet med å inkludere andre i det som serveres, enten det er allergier og intoleranser, vegetarianisme eller andre kostholdsrammer. Det finnes så mye godt i verden, og massevis som kan lages uten både kumelk og hvete, det gjelder bare å ha litt fantasi, og hente inspirasjon fra verdenskjøkkenet.