Det er en etablert sannhet at studenter lever på nudler og frossenpizzaer, og flere kostholdseksperter er bekymret over at studenter stryker i kosthold. Studentbudsjettet er både trangt og begrenset, og med en rekke utgiftsposter som skal dekkes blir mat ofte nedprioritert.
Skal du som student fungere best mulig i hverdagen holder det ikke bare med å lese og få toppkarakterer. Du må også ta vare på kroppen og helsen din. Sunn og variert mat er helt grunnleggende for at du skal ha nok energi til å få mest mulig ut av din studenthverdag. Dessverre oppgir mange studenter at de ikke tar seg råd til frukt og grønnsaker fordi de synes det er for dyrt, men hvis du følger disse enkle tipsene kan du spise både sunt og variert uten at det går utover studentbudsjettet.
Handlelister og 40 % avslag
Spontanturer på matbutikken blir fort veldig dyrt, og ofte blir resultatet at du kjøper mye mat som du ikke trenger og ender opp med å måtte kaste. Hvis du heller setter av litt tid på en søndag og skriver ned en handleliste, kan du gjøre et stort innkjøp dagen etterpå. Fordelen med en handleliste er at du vet nøyaktig hva du skal ha. Dermed unngår du å bruke penger på ingredienser du egentlig ikke trenger, og du styrer lettere unna dyre spontanturer.
Matbutikkene har ordninger som gjør at du kan få avslag på matvarer som snart går ut på dato. Her er det mye penger å spare! På Coop sine butikker, for eksempel, får du 40 % avslag på alt av meieriprodukter, kjøtt, pålegg og grønnsaker med kort utløpsdato. Meieriprodukter og grønnsaker holder seg ofte en god stund etter at utløpsdatoen har godt ut (melken er like fin selv en uke over tiden), og kjøttprodukter og pålegg kan fryses ned. Et godt tips er å fryse ned kjøttet i mindre porsjoner. Da har du en kjøttpakke til flere middager, noe som er økonomisk.
Se etter billigmerkene og ta vare på middagsrester
Mange billigbutikker, som Rema 1000, har kampanjer hvor du får middager til under 100-lappen. Da får du både kjøtt, grønnsaker og ulikt tilbehør til en billig penge. Generelt lønner det seg å se etter billigmerkene som First Price. First Price gir deg et stort utvalg av hverdagsprodukter til en svært lav pris, og dette er et supert matmerke som gjør at studenter kan spise både sunt og variert helt innenfor budsjettets rammer. En pakke First Price gulrøtter, for eksempel, koster bare 11 kr og 1 kg poteter kan du få for 10 kr.
Hvis du sitter igjen med middagsrester lønner det seg å ta vare på dem. Reste-grønnsaker kan brukes til mye, som wok og supper, og kjøttrester gjør seg utmerket til pytt i panne. Man kan også benytte seg av studentrabatter på matbutikker.
Lag middag med venner
Mange studenter oppgir at de nedprioriterer mat og matlaging fordi at de ikke vil spise en middag alene. Et godt tips er å lage middagen i fellesskap. Det er både sosialt og hyggelig, det er lettere å lage varierte måltider og dere kan dele på matutgiftene (samt oppvasken!).
Kilder:
Bjørnevik, Bjarne (2017). 5 mat- og vanntips til deg som er fersk student. Hentet fra: https://studenttorget.no/index.php?show=4940&expand=3797,4940&artikkelid=18221 Meland, Ragnhild (2016). Studenter stryker i kosthold. Hentet fra: https://studenttorget.no/index.php?show=4969&artikkelid=8223