Intervju med Bente Christensen, bloggeren bak Bentes kjøkken.
Hva er historien bak bloggens navn?
Ganske enkelt at den representerer god, hjemmelaget mat fra mitt (Bentes) kjøkken. Hverdagsmat er noe vi alle lager mest av.
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Jeg startet opp i 2015. Motivasjonen var å vise alle som ikke er så vant til å lage mat, at det er lett og kjapt å lage god og sunn mat fra bunnen av. Ofte er det raskere enn å lage «posemat» eller å bestille take-away. I tillegg sparer man masse penger, i en presset hverdag med små barn kan dette være en god start. Et sunt kosthold gi mer energi og mindre matintoleranser, og man vet med sikkerhet hva maten inneholder. Jeg er også opptatt av å lage mat uten tilsetningsstoffer av rene råvarer. Kutte ut sukker og kutte ned på salt og heller bruke massevis med friske urter. I tillegg til dette ønsket jeg å ta vare på en del gode, gamle tradisjonsoppskrifter, både fra Norge og Danmark, slik at disse ikke går i glemmeboken. Som en slags kokebok for familien og videreføring av vårs slekts oppskrifter til neste generasjon.
Hva er din favorittoppskrift fra bloggen?
Det er umulig å si, min misjon er sunn og god mat av rene råvarer du får kjøpt i en vanlig matbutikk, og reduksjon av matsvinn, man bruker opp alle rester til nye matretter. God matøkonomi er bra for egen lommebok og for naturen. Men utover det er jeg veldig glad i supper. Her kan alt gå, en grønnsaksuppe, tømme kjøleskapet og får brukt opp det du måtte ha på en fin måte. God matøkonomi er det også å bruke råvarer etter sesong. Og det er viktig å fokusere på lokal mat. For eksempel når det bugner av blomkål, er det viktig å bruke mye av denne råvaren, når kålen er på sitt beste.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
De er spontane og er bilder av maten jeg lager til daglig.
Hva inspirerer deg i matlagingen? En berømt kokk, din mor, en kokebok, en blogg….?
Det er mange plasser jeg får inspirasjon. Min hovedkilde er min danske farmor, som var veldig god til å lage dansk tradisjonsmat. Utover det blir jeg alltid inspirert av å gå ut å spise, eller spise hjemme hos andre, eller på reiser. Jeg må alltid hjem å teste ut ulike oppskrifter på mat jeg har fått servert enten hjemme hos noen eller i utlandet. Og selvfølgelig er matprogrammer en av favorittene mine, der får jeg mange gode ideer.
Hva driver du med (interesser og jobb) når du ikke blogger?
Jeg er opptatt av så mangt, deriblant planter og urter og å bruke ting fra naturen fremfor kjemisk fremstilte medisiner. Kosten er viktig for vår helse, og jeg syns det er viktig å spre informasjon om hvordan du kan spise deg frisk. Jeg bruker for eksempel mye ingefær og gurkemeie, for å dempe betennelser, kutter ut mye karbohydrater, spesielt mel og sukker, for å få stabilt blodsukker. Jeg bruker daglig tang, for å få inne alle de naturlige mineralene denne inneholder. Jeg er også stor tilhenger av bønner, noe som hjelper til med fordøyelsen. Mye mer om dette får du informasjon og oppskrifter på i min blogg. Turer ut i skog og mark er også godt for kropp og sjel.
Nevn en favorittingrediens som du mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
Jeg mener man skal variere mest mulig, men en av favorittene vi burde bruke mer av er kål. Kål i alle ulike varianter; blomkål, brokkoli, hodekål, rødkål, spisskål, rosenkål, grønnkål etc. Dette er billige råvarer, som kan brukes daglig. Og de er veldig næringsrike og de gir en god fordøyelse og er gode i bekjempelse av ulike sykdommer. Ellers er både tang og bønner viktige ingredienser vi bør bruke mer av.
Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Kål, egg og kylling. Dette er næringsrike ingredienser med de fleste vitaminer og mineraler vi trenger. Godt med C-vitaminer og proteiner. Kan varieres mye og metter lenge.
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Middagen.
Hvor viktig er det for deg å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Det er veldig viktig. Det skaper en hyggelig ramme rundt bordet, og maten smaker alltid mye bedre i selskap med andre. Og å se at maten jeg har laget faller i smak er også inspirerende.
Jeg synes alt smaker bedre med……., og hvorfor?
Urter. Gir god smak, uten å tilsette for mye salt.
Kan du beskrive den beste matopplevelsen du noen gang har hatt?
Det er vel ingen enkeltstående tilfelle, men store familiemiddager i jul, påske eller andre høytider er alltid dagens høydepunkt.
…..og verste?
Det er sjeldent, men det hender at jeg skal ut å spise og tenker at «dette hadde jeg laget bedre selv…»
Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Kjøp inn gode, enkle råvarer. Lag maten fra bunnen. Slow-cooking gir god smak og minimalt med jobb. Bruk rester og vær alltid på utkikk etter mat til halvpris pga dato. Fyll fryseren.
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar deg, som vi ikke har vært inne på her?
Jeg er opptatt av matallergier og å prøve å tilpasse ulike retter etter hva man tåler og ikke tåler. Det er så mange som ikke tåler ulike råvarer og derfor har større utfordringer med å lage mat. Det å gjenfinne matgleden, selv om det er ting man ikke kan spise, er viktig. Mat skal være godt og det skal varieres, slik at alle kan delta på måltidet. Alle må inkluderes, og alle tåler å spise kaker og brød uten sukker og hvetemel, selv om det kan bli litt uvant i starten. La matgleden styre matlagingen og få inn gode handle- og matlagningsrutiner, så går det av seg selv etter hvert. Gode redskaper er også viktig, men disse trenger ikke være dyre. En god kniv og en kjøkkenmaskin er det lurt å investere i. Så er det bare å slippe fantasien løs.