Intervju med Pål Espen Kilstad, bloggeren bak Kokkebloggen.
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Bloggen ble startet februar 2017. Motivasjonen er at jeg som ung ikke visste hva jeg ville, tok kokkeutdannelse og at jeg lager mat fra bunnen hver dag. Da kan jeg like godt dele erfaringene. Tanken er at jeg vill vise folk at det ikke er så vanskelig som folk tror, å lage god mat. At jeg senere ble skuespiller har ikke noe å si, fascinasjonen for å lage mat har jeg beholdt, og jeg vil vise at det er mulig for folk uten bakgrunn i matfag å lage en hollandaise, en bearnaise eller en tart tatin.
Hva er historien bak bloggens navn?
Jeg ville at bloggen skulle signalisere at det er en viss faglig tyngde i bunnen, derfor var kokkebloggen et bra navn.
Hva er din favorittoppskrift fra bloggen?
Jeg er fornøyd med alt, men selvfølgelig mer fornøyd med enkelte ting. Jeg er veldig glad i gode pastaretter, så pasta vongole er nok en hit. Alt med vilt er også innertier.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
De er planlagte. Jeg drøyer heller en dag eller to med å publisere noe, enn å legge ut noe som ikke er skikkelig testet og smakt på. Jeg står ofte på kveldene og tester og planlegger, for så å lage det.
Hva inspirerer deg i matlagingen? En berømt kokk, din mor, en kokebok, en blogg. . . . ?
En stor inspirasjon for meg er Arne Brimi, og må jeg velge en er det ham. Er også stor fan av alt Lise Finckenhagen og Tom Viktor Gausdal driver med. Brimien har en god filosofi bak sine oppskrifter, at man skal bruke få og smakfulle ingredienser, og at man skal tenke at smakene skal passe sammen med hvor dyret har levd sitt liv. Vi har kjent hverandre i over 30 år, og han er en god venn.
Hva driver du med (interesser og jobb) når du ikke blogger?
Skuespillerjobben tar mye tid, i tillegg er jeg tillitsvalgt for skuespillerne på Sør-Vestlandet, og så har jeg 2 barn. Fritid? Jeg liker å fiske, jakte og så skriver jeg på ny bok. Det blir bok nr 7, og første roman. Liker å være med barna så mye som mulig.
Nevn en favorittingrediens som du mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
Smør. Seterrømme. Ekte produkter med ekte smak.
Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Vin. Tørka steinsopp. Smør. Med de to siste kan du alltid få til noe godt. Skulle det gå i dass kan du alltids døyve skuffelsen med den første.
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Middag. For meg er det dagens høydepunkt. Frokost er jeg dessverre dårlig på, men en god lunsj spiser jeg gjerne.
Hvor viktig er det for deg å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Ekstremt viktig. Da får vi det vinduet med ro og fred, hvor vi kan diskutere ting, høre hvordan de andre har hatt det og spise godt sammen. Uvurderlig i en hverdag med inntrykk fra alle kanter, og fulle kalendere for store og små.
Jeg synes alt smaker bedre med. . . . . . . , og hvorfor?
Smør. Smør er i dagens slankesamfunn et undervurdert produkt. Du finner ikke lettprodukt i mitt hjem. Eller som Brimi sier: Hva er bedre enn smør? Mer smør.
Kan du beskrive den beste matopplevelsen du noen gang har hatt?
Første gang pappa serverte meg selvrøyket varmrøyket fjellørret. På ABU Røken. Magisk. Barndomsminne av de helt store.
. . . . .og verste?
Lutefisk. Uavhengig av hvor det serveres. Restaurant eller hjemme. En fisk som er så til de grader mishandlet at den må kamufleres i bacon for å passere brekningsrefleksen uten konsekvenser er ikke menneskemat. Jeg har prøvd, mange ganger, men jeg ser på lutefisk som en moteting hvor folk egentlig bare søker det sosiale og alkoholen. Retten er isolert sett ikke godt. Jeg spiser det uten å sutre hvis jeg får det servert, men jeg unngår det hvis jeg kan. Det eneste jeg helst unngår, spiser ellers alt.
Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Velg økologisk, og velg norsk. Støtt den norske bonden. Unngå import. Og: Jeg synes folk skal glemme utløpsdato, bruk sansene og smak eller lukt på råvarer. En paprika er fullt spiselig selv om stilken har fått litt pels. Egg burde ikke ha utløpsdato. Yoghurt kan spises 2 uker etter utløp osv osv. Og jeg ler av fryd når jeg ser folk ikke vil ha reinsdyrfileter som går ut på dato om to dager, og at den derfor prises ned med 50%. Det er kjøtt jeg gjerne kjøper, lar det ligge to dager over dato, og fryser det ned. Og folk lurer da på hvorfor det er så godt og mørt??
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar deg, som vi ikke har vært inne på her?
Jeg blogger kun som hobby, det er en god hobby. Når folk melder tilbake at jeg redda festen er det verdt innsatsen.