Intervju med Rolf-Anders Vollan. bloggeren bak Det glade kjøkken.
Når ble bloggen startet, og hva var motivasjonen bak den?
Jeg startet å blogge for snart 3 år siden. Til å begynne med kviet jeg meg for å kalle det for en matblogg, men jeg ville ha et lett tilgjengelig sted hvor jeg kunne dokumentere maten jeg laget. Hvor mange ganger har man ikke laget en skikkelig god rett som man bare glemmer av? I tillegg ønsket jeg en mulighet til å kunne dele oppskriftene digitalt med venner og familie, uten å sende dokumenter på e-post.
Hva er historien bak bloggens navn?
Faktisk så hadde jeg et annet bloggnavn for halvannet år siden, Sunnere Alternativ. Navnet passet jo veldig fint siden jeg er over snittet opptatt av trening og kosthold. Det var mye ekstra sunne oppskrifter som ble lagt ut på bloggen, gjerne oppskrifter som kan nytes med god samvittighet og sukkerfrie godsaker. Samtidig ville jeg ha en blogg hvor jeg skulle kunne legge ut en kakeoppskrift eller en pizzaoppskrift uten å føle jeg måtte forsvare ingredienslisten.
Jeg er fortsatt opptatt av å spise sunt, og skiller på hverdagsmaten og helgekosen. Gjennom Det glade kjøkken vil det fortsatt være hovedvekt på den enkle og gode hverdagsmaten. Men det vil også være rom for at jeg deler såkalte helgeoppskrifter som bare skal nytes, eller kanskje en dessert eller en kake. Det glade kjøkken gir meg umiddelbart assosiasjoner til noe varmt, hyggelig og sosialt, akkurat det jeg mener et kjøkken skal være.
Hva er din favorittoppskrift fra bloggen?
Det er vanskelig å peke på én spesiell oppskrift på bloggen, alt til sin tid. En av hverdagsfavorittene hos oss må definitivt være lakseburger med mango- og eplesalat, og når vi skal kose oss ekstra mye i helgen så går det gjerne i hvit pizza med skinke og chorizo. Faktisk så begynner det å bli så mange oppskrifter på bloggen at jeg laget min egen kategori på bloggen som jeg har kalt for Favoritter, som er mine egne favoritter fra bloggen.
Er innleggene på bloggen spontane, eller blir de godt planlagt og forberedt?
En blanding. På mobilen har jeg en stor notatblokk med retter eller idéer, som jeg ser på når jeg trenger litt inspirasjon. Andre retter blir til mer på impuls, avhengig av hva jeg finner i kjøleskapet og hva jeg har lyst på.
Hva inspirerer deg i matlagingen? En berømt kokk, din mor, en kokebok, en blogg. . . . ?
Jeg tror ikke at jeg har ett stort forbilde, men jeg henter inspirasjon fra forskjellige steder. Det kan være retter fra barndommen, matmagasiner, kokebøker og andre matblogger. Ellers får jeg også mye inspirasjon gjennom Instagram.
Hva driver du med (interesser og jobb) når du ikke blogger?
Matbloggen er en hobby jeg driver med på fritiden. Ellers jobber jeg som IT-konsulent og er ellers opptatt av trening, har samboer, og en hund (Welsh springer spaniel) som trenger mye aktivitet og mental stimuli.
Nevn en favorittingrediens som du mener flere bør bruke i matlagingen, og hvorfor?
De som jevnlig besøker bloggen min vet at jeg bruker mye chorizo i matlaging. Chorizo er en godt krydret pølse fra Spania og Portugal, og gir selv de kjedeligste retter et kjempeløft. Har bestandig liggende en chorizosnabb i kjøleskapet.
Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy, og hvorfor?
Da hadde det vært overlevelsesinstinktet mitt som hadde slått til, så da ville jeg sikkert sagt mel, egg og salt. Gitt at jeg hadde funnet vann på øyen da.
Hvilket måltid er dagens favoritt?
Må være middagen.
Hvor viktig er det for deg å spise middag med samlet familie, og hvorfor?
Å lage mat til noen man er glad i er alfa-omega. Det er liksom litt av gleden av å lage mat, samt et fint samlingspunkt hvor man kan snakke om dagen.
Jeg synes alt smaker bedre med. . . . . . . , og hvorfor?
Er mest fristende til å si salt. Ikke fordi jeg bruker så mye salt på maten, men dersom retten er litt smakløs og tam så skal det bare litt salt til for å løfte retten.
Kan du beskrive den beste matopplevelsen du noen gang har hatt?
Det må være da vi var å spiste på Maaemo. Ikke bare smakte maten utrolig godt, men hver rett ble anrettet med en utrolig presisjon samt at det lå en historie bak hver rett.
. . . . . og verste?
Jeg tror kanskje det må være da vi for noen år siden måtte overnatte på et hotell på Fauske. Det var middagsbuffét på hotellet, grønnsakene var av typen frossen amerikansk blanding (pose), og kjøttet var tørt og ikke dagsfersk..
Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å spise sunt og bærekraftig?
Bytt ut litt av kjøttet med linser, bønner eller kikerter. Prøv deg frem med noen nye og spennende grønnsaker som kan løfte de kjedeligste retter. Bruk gjerne din lokale grønnsakshandler om mulig, eller se etter lokalproduserte grønnsaker.
Er det noe annet (mat eller blogg relatert) som opptar deg, som vi ikke har vært inne på her?
Spis variert og skill gjerne på den sunne hverdagsmaten og helgekosen.