Det er vel ikke ukjent med mugne grønnsaker og bløt frukt som har ligget for lenge. Holdbarheten på frukt og grønnsaker er ikke bare avhengig av hvor man oppbevarer det, men også på hvordan.
I dag er det stort fokus på miljøet, og at vi forbrukere kaster enorme mengder mat. Deriblant frukt og grønnsaker. Derfor er det smart å finne metoder for å øke holdbarheten. Kan for eksempel et overmodent eple bli som nytt? Her skal vi se på noen tips og triks for hvordan holdbarheten på frukt og grønnsaker kan forlenges.
Oppbevaring
Hvordan man oppbevarer frukt og grønnsaker har helt klart mye å si for holdbarheten. Generelt er det naturlig å tenke at mørke og kalde rom er det beste for å holde på kvaliteten. Det er fordi modningsprosessen utsettes i kaldt rom, og gjør at man kan oppbevare frukt og grønt lenger.
Men dette gjelder ikke for alle frukter eller grønnsaker. For selv om de fleste grønnsaker fint kan lagres i kjøleskapet eller på et kjølig rom, er det en del grønnsaker som liker seg bedre i romtemperatur. Ta for eksempel agurken, den inneholder mye vann, og vil derfor ta skade av den tørre og kalde oppbevaringen i kjøleskapet.
Rotfrukter trives likevel godt i kjøleskapet da de ikke skal gjennomgå en modningsprosess. Lysforholdene, temperaturen og luftfuktigheten har derfor stor påvirkning på hvordan man forlenger holdbarheten.
Tips for å forlenge holdbarhet
Mange er likevel interessert i hvordan man kan forlenge holdbarheten man enkle triks og tips. Det er derfor viktig å kjenne mer til frukt og grønnsakene man skal oppbevare. Mange tror for eksempel at bananen er skjemt om skallet er brunt, men den kan godt spises likevel. Men for å hindre dette, kan man legge dem i poser med små hull, slik at den ikke tørker ut. Bananen skal gjennom en modningsprosess og trenger derfor ikke kald lagring.
Tomater og epler bør for eksempel ikke oppbevares sammen med andre sorter, da de utskiller etylen som er et plante-hormon som setter prosessen igang. Det fremmer også forråtnings-prosessen i nærliggende frukter og grønnsaker.
Ta vår Quiz: Hvor mye kan du om frukt og grønt?
Fordi det kastes enorme mengder frukt og grønt i Norge i dag, bør man derfor tenke nytt når man skal lage mat. For det er også viktig å få inn mer grønnsaker og frukt i kostholdet. Et annet tips er derfor å ha en fast salatbolle i kjøleskapet, der man faktisk kombinerer alle de friske fruktene og grønnsakene sine. Salatbollen bør ha et lokk som holder blandingen tørr, men som har luftventiler som tilfører noe luftfuktighet. En salat kan kombineres med de fleste middager, og dermed får man i seg rikelig med det naturen har å by på. Husk at mye god frukt også passer godt i en salat.
Frukt i romtemperatur
Disse fruktene bør du oppbevare i romtemperatur:
- Banan
- Pære
- Eple
- Melon
Grønnsaker i romtemperatur
Det er vanlig å legge de fleste grønnsaker i kjøleskapet, men agurk og avokado trives best i romtemperatur mellom 10-15 grader.
Frukt i kjøleskap
Oppkappet frukt, gjerne i en boks eller tett pose.
Grønnsaker i kjøleskap
Salat, poteter og kål.
Andre tips til oppbevaring som forlenger holdbarheten
Selv gulrøtter og kål kan mugne etter lang oppbevaring. Dersom de har begynt å bli vasne og lite innbydende, kan man lage snacks av dem ved å skjære dem opp i 5-10 cm lange pinner som kan dyppes i et kaldt glass vann. Dette får tilbake smak og konsistensen i grønnsaken og smaker utmerket som en forrett eller mens man lager middag.
Hva man enn velger å gjøre, er det nok viktig å tenke over hvor mye mat man kaster i hverdagen. Mye mat kunne blitt gode måltider med litt engasjement. For ikke bare vil man få i seg mere frukt og grønnsaker, men det vil også merkes på lommeboka.