Plutselig har vi fått verdens beste ost også. Det er nesten ingenting vi nordmenn ikke kan konkurrere på i disse dager. Både Selbu Blå, Kraftkar fra NordMøre og Chevre fra Haukelid er oster som har vunnet priser internasjonalt.
For utviklingen og interessen for norsk ost har vært enorm, godt hjulpet av oste- VM i Bergen nå senest i høst. Man skulle nesten tro osten var norsk, selv om mange krangler om opphavet til ostehøvelen . Det er ikke lenger gammalost og kvarg som gjelder, men mange andre varianter som bygger på gamle tradisjoner.
Så hva er det som gjør disse ostene så unike, og hva kan man bruke osten til, i de mest utsøkte kulinariske retter? Det skal vi se nærmere på her.
Unike og solide råvarer
Det er ikke uvanlig at vi hører om blåmuggost, brie, Camembert, chevre eller Roquefort, som de mest eksklusive ostene på den internasjonale matfatet. De passer utmerket til kjeks og vin dandert med røde og grønne druer, til gourmet måltider eller desserter. Og det er spesielt produksjonen som er unik. Men det betyr ikke at også norske ysterier kan lage utmerkede varer. Under årets oste-VM fikk hele 58 norske osteprodusenter vist fram sine delikatesser. Det hele startet i gourmet-hovedstaden San Sebastian i 2016.
De norske ostene sies å ha spesielle råvarer. Når man tar osten fra Haukelid, så lages den på geitemelk fra dyr som beiter i naturskjønne omgivelser langt fra allfarvei. De har en helt unik smak og konsistens. Sammen med ystere og bønder i verdensklasse, blir produktene svært godt likt. Om det har med den særegne smaken å gjøre er vanskelig å si, men at norsk ost har kommet for å bli er helt sikkert.
Prøv vår quiz om mat og drikke.
Ost som base i kulinariske retter
Mange forbinder ost som noe man har på brødskiva eller på pizzaen. Men ost er så mye mer. Denne smakstilsetteren kan brukes i sauser og kremer, og ikke minst i salat med nøtter eller norske grønnsaker.
Denne hvitmuggosten har mange sider som setter smaksløkene i aktivitet. Sammen med norsk salat, kål og løk, kan man også blande inn skiver av chevre fra Haukelid, nøtter og skinke. Sammen med en god rød, kan man klare seg enda til sommeren på ny er her.
Men fram til da skal vi kose oss med julefeiring. Hvitmuggost og andre oster kan gjerne brukes i julematen. Hva med chevre til ostekaken, eller kanskje en kraftig saus med hvitquggost til juleribba? Sjansene er gode for tradisjonelle matkunst også med norske oster kan bli å se denne jula.
Skal man få mer inspirasjon til matlaging bør man finne veien til de lokale små ysteriene. De finnes nesten overalt i dette langstrakte landet fra Hokksund til Lofoten. Her finner man utrolig ost som holder kvalitet som ikke står til overs for noen andre oster.