For de frankofile av oss, vet vi at det franske kjøkken kan by på en gastronomisk reise. Og de som har vandret rundt i arrondissementene i Paris, har også helt sikkert opplevd alt hva de har å by på. Fortauskafeer med en «avec» til kaffen og restauranter med Michelin-stjerner og pent antrukne «garcons». Her finner man gastronomiske opplevelser som «Coq au Vin», «Escargots», «legumes a la Julienne» også videre.
Men har det franske kjøkkenet noe å tilføye den norske julematen? Noe som forbeholder oss retten til å kalle den tradisjonell norsk, samtidig som den tilfører noe nytt?
Teknikker
Mange vil nok holde på sine tradisjoner, både når det gjelder ribba, kveita og pinnekjøttet. Men i fransk matkultur bruker de helt spesielle metoder når de lager sine sauser, grønnsaker og kjøtt. Sous vide er allerede et innarbeidet uttrykk selv for norske hobbykokker, men poenget med metoden er å sein-koke kjøtt og grønnsaker på en måte som gir dem en helt unike saftighet. Teknikken innebærer at man koker kjøttstykkene i en pose hvor man har entret på entalpien til elementene. Vannet koker nå på rundt 60 grader. Skal man ta for seg ribba på denne måten ville man nok fått plassmangel. Men det kan jo hende man liker å dele ribba opp i mindre biter. Uansett er svoren noe man må få til i stekeovnen med over og undervarme.
Ta vår quiz: Hva kan du om sjokolade?
Franske retter med norske råvarer
Franskmenn elsker sjømat, alt fra østers til «salmo salar», laksen. Fransk rett er for eksempel lakse-tartar med røde epler. Dette passer utmerket som en forrett i romjula, der hovedretten består av fjærkre eller lam. Tartaren danderes med epler og gressløk, saftet med sitrus og ingefær.
Oster har blitt en het trend for norske gastronomer, og her er det vi som har blandet norsk og fransk tradisjon. Det er spesielt de fermenterte og lagrede ostene som er populære. Ost kan brukes til alt fra pålegg til kaker. Hva med å putte en dæsj med chevre i ostekaken til jul, eller server ost og kjeks som en avveksling fra den tunge julematen. Råvarene i den norske osten består av blant annet unik geitemelk fra uberørt natur.
Søtt og godt
Småkaker har en helt spesiell forankring i den norske juletradisjonen. Her snakker vi pepperkaker, goro, sirupsnipper og fattigmann. En helt unik fransk småkake er makronen. Oppskriften er ganske grei, og så spørs det bare om man klarer å forme dem slik som ekte makroner. Eggedosis, mandler og melis og enda mer sukker, ja det er det som skal til. Bruk forskjellige konditorfarger for en regnbue av makroner til jul.
Det skal mye til for å toppe suksessterte, kvæfjordkake og delfia, men det franske kjøkkenet har mange muligheter for gastronomiske sjeler. Her snakker man om Croquembouche, Madeleines, Galette, Creme brulees også videre.
En tradisjon som jula er viktig å ta vare på, både for liten og stor. Men å kunne eksperimentere og utvide de gastronomiske horisontene litt, er også bra. Bland norsk og fransk kjøkken sammen til en smeltedigel av smaker, nyanser og eksplosjoner. Vel bekomme!