For de som trodde de hadde funnet en helt ny parfyme eller et kult designerklesmerke med Beaujolais Nouveau, må tro om igjen. Det er helt riktig at vi skal til Frankrike når vi snakker om denne kort-gjærede rødvinen fra vindistriktet Beaujolais. For mange vil nok ikke dette stemme med det som kjennetegner vin generelt, nemlig at den skal lagres lenge, og er mest eksklusiv som årgangsvin etter mange år i mørke kjellere og grotter.
Men hva er det som er så spesielt med denne vinen, det skal jeg forklare litt nærmere her.
Bourgogne
Skal man finne opphavet til Beaujolais Nouveau, må man dra til Bourgogne i Frankrike. Distriktet ligger sørøst i landet, mellom Middelhavet i sør og Alpene i øst. Her dyrker man en vindrue som kalles Gamay, og det er fra denne de fleste Beaujolais Nouveau vinene fremstilles. Druen er nokså blå, i motsetning til både røde, grønne og svarte druer.
Det er nok en blanding av klima, jordsmonn og beliggenhet som skaper den særegne smaken og fargen. Men noe har også med måten den fremstilles. Det kalles kullsyregjæring, noe som er nokså ensbetydende med denne vinen.
Vinproduksjon har sine helt særegne metoder, og for Beaujolais Nouveau vinen er det helt essensielt at druene håndplukkes og gjæres hele. Deretter pasteuriseres vinen, slik at den kan serveres etter 6-8 uker.
November
I tradisjonen tro legges Beaujolais Nouveau ut for salg den tredje torsdagen i november. Derfor kjenner mange denne dagen som «Beaujolais Nouveau-dagen», som er godt kjent blant vinkjennere og entusiaster verden over. Også i Norge styrter mange vinsmakere denne tiden til Vinmonopolet for å få sine edle dråper.
Opphavet går tilbake til krigens dager, da man ville feire sesongens siste innhøsting av druer. Offisielt var det ikke lov å selge den før i slutten av desember, men da vinselgere, medier og andre så potensialet i å få ut vinen fortere, ble det til at den kunne selges allerede etter bare noen ukers lagring.
Beaujolais-distriktet for en kulinarisk mat -og vinopplevelse
Beaujolais ligger i et svært kulinarisk område midt i Frankrike. Her kan man finne de aller mest legendariske restaurantene fra Michelin guiden med mang en Bocus d`Or på sitt rykte. Maten serveres selvfølgelig med den beste Beaujolais Nouveau, spesielt om man besøker området i slutten av november. Er man glad i haute couture og eksklusive matopplevelser, bør man derfor helt klart legge en tur til dette matfatet av et vindistrikt.
Beaujolais Nouveau er som å spise kakedeig mener noen, men for andre er vinen symbolet på friskhet og ungdommelighet, og derfor skal også vinen nytes når den enda har den fruktige og deilige smaken. Hva enn man mener, vil man med å nyte et glass Beaujolais Nouveau få en smak av fransk vin-tradisjon -og kultur.