Pizzaen er kanskje en av de matrettene fra utlandet vi har tatt nærmest til våre kresne ganer. Det er ganske utrolig, når vi tenker på at pizza egentlig er restemat.
Med det at den er så enkel å tilberede har gjort at mange restauranter og kjeder har satt pizzaen i fokus. Men det er i og for seg ikke noe unikt ved dette. Det unike er kanskje likevel at pizza i Norge er like naturlig som fårikål. Travle nordmenn har alltid likt enkle retter. Som både smaker godt og som er både enkle å ta med seg hjem å steke i ovnen eller bestille som take-away. Så hvordan startet det hele og hvordan fikk pizza så sterkt fotfeste i Norge?
Her finner du et online pizzakurs.
Det er først og fremst tre typer pizza som har vokst fram i Norge, alt etter som hvilken anledning man skal ha den til. Det er disse vi skal gå gjennom i denne artikkelen. Det er pizzaen man får på restaurant, så er det frossenpizzaen og til slutt den vi lager selv hjemme. Det passer godt når vi skal kose oss rundt en film eller sosial begivenhet.
Pizzaens første år
Det var nok ikke før kommersiell turisme ble vanlig i etterkrigs-årene at nordmenn virkelig fikk øynene opp for pizza. Pizzaen stammer fra Italia, hvor folk har spist pizza i ualminnelige tider. Pizzaen ble laget ved å legge tomater, mozzarella og skinke eller annen restemat på et deig som var knadd ut til en sirkel. Noen valgte å brettet den over før den ble puttet i stenovnen, og dermed fikk man calzone.
I disse årene var de vestlige landene i stor utvikling og reklame og nye produkter påvirket forbrukerne hele tiden. Filmer og media skapte også stor interesse for matlaging og nye retter. Selv om pizzaen kommer til Italia, var det nok likevel impulser fra USA som først virkelig tok den til nye høyder i Norge. Med Peppes Pizza i 1970 var de fleste solgt. Og i 1980 kom den første frossenpizzaen i butikkene. Det var den gang Nora som produserte Grandiosa, som i dag drives av Stabburet og selger for millioner av kroner hvert år. Og pizza selger mye bedre i Norge enn andre skandinaviske land.
Det kan ha med en svakere matkultur i Norge, samtidig som nordmenn elsker det italienske kjøkkenet som passer utmerket for forbrukerne i landet.
Helgetradisjon
Nordmenn ble etterhvert mer interkontinentale og hadde nå fått pizzaen inn i den ukentlige menyen. Da ble det også mer vanlig å eksperimentere med pizzalaging hjemme. Selv om mange fortsatt måtte ha sin grøt på fredag og kotelett-middag til tippekampen på lørdag, var det flere som prøvde seg på pizza. Og selv om den tradisjonelle hjemmelagde pizzaen i Norge kanskje først og fremst har bestått av mengder med kjøttdeig, skinke og ost, tok flere mot til seg å prøve andre varianter. Det var forskjellige typer kjøtt, grønnsaker og krydder.
I dag er pizza i sterk konkurranse med tacoen, men til å være en fast utenlandsk tradisjon, må vi fremdeles si at pizza har en sterk posisjon i den norske folkesjela.
Her finner du forslag til en god pizzabunn til lørdagspizzaen.
Pizza i dag
I dag står frossenpizza like sterkt som mange andre norske matretter. Og det er spesielt tre typer som holder markedet oppe. Det er Stabburets Grandiosa, Big One og Dr. Oetkers varianter. Frossenpizza har blitt et alternativ som er greit å ha i fryseren til forskjellige anledninger. Eller bare for å få i ungdommen noe form for næring.
Pizzaen har vært i sterk utvikling i Norge, og folk er ikke redde for å eksperimentere. I dag kan vi få pizza med ulike ingredienser. Det kan være ansjos, blåskjell, blåmuggost, ananas, sjampinjong, reker, biffstrimler, nachos, jalapenjos, vegetar og til og med sjokolade.
Ønsker du å lære mer om pizza, så har nettsiden Pizzamani masse informasjon.