Når det er snakk om genmodifisering av mat i dag, er det ofte med tanke på befolkningsveksten vi opplever. Det er forventet at innen 2060 vil vi ha passert 10 milliarder mennesker på jorden. Samtidig som flere og flere sulter i mange land, er det mange som lever i ekstrem fråtseri. Det å oppnå målene om å brødfø alle, samtidig som det er nok å ta av, er noe mange bryner de små grå for å finne løsninger på.
Men det handler ogå om å drive bærekraftig landbruk. Rene og naturlige produkter er det vi trenger. Men er det ikke mulig, kan vi tukle med genetikken. Masseproduksjon av vanlige varer kan føre til at selv mennesker i den vestlige verden ikke får i seg det de trenger av vitaminer og mineraler.
Hva er genmodifisert mat og kan det hjelpe verden med noen av de mange problemene de står ovenfor?
Bioforsterket mat
Det vi snakker om er egentlig bioforsterket mat. Dette kan man gjøre ved å avle mer naturlig mat eller genmodifisere den. Det kan i bunn og grunn ses på som en måte å kompensere for næringsmangel som oppstår gjennom dagens måter å produsere avlingene på.
WHO, Verdens helseorganisasjon, er en av dem som går ut med bekymringer om næringsfattig mat. Derfor er det oppstått en rekke initiativ for å endre på mathelsen. HarvestPlus er en slik organisasjon som setter fokus på å gjøre produkter mer næringsrike med genmodifisert mat med enda mer sink, jern og A-vitamin.
Les også: Kan man spise bærekraftig og økonomisk?
Utnytte ressursene enda bedre
Ved å befeste biomangfoldet i avlingene, må man se på flere aspekter ved landbruk. Det handler om å velge ut en selektiv avl, redusere kunstgjødsel og gjøre genetiske modifikasjoner. På denne måten vil råvarene kunne få en eksplosiv forbedring i næringsinnholdet. Slik vil forbrukere kunne få enda bedre matvarer med de riktige næringsstoffene.
I Norge har vi allerede kommet langt med disse tiltakene, der jorda er sunnere og mer innholdsrik på grunn av mindre kjemikalier i landbruket. Men mange land, spesielt i u-land, viser at mennesker ofte mangler riktig nivå av vitaminer og mineraler.
Framtiden til biologisk og genmodifisert mat
Det er naturlig at industrilandene går i spissen for å bedre landbruket. Skiftet skjer likevel først når man får med seg majoriteten. I Norge kan man se på syrling av erter, poteter og hvete, ved å implantere sink og jern. I andre land kan man bioforsterke en rekke råvarer som ris, mais, hirse, salater også videre.
Om dette er veien å gå, er det mange som strides om. Verden blir stadig større, samtidig som mangfoldet er i ferd med å dø ut. Kanskje den eneste veien er å bruke genmodifisering for at folk skal få i seg riktige mengder av næringsstoffene de trenger. Det er nemlig ikke bare de fattige landene som sliter med underernæring. Denne skjulte sulten er et problem som stadig øker.
Forkning og vitenskap er helt grunnleggende faktorer for å få økt næringsinnholdet i de matvarene vi trenger. Tiden er inne for genmodifisert mat.